Testival 2018
Tuesday, 28 August 2018 07:29

 

Ove godine testeri softvera okupljaju se na Testivalu u Vukovaru

Već devetu godinu, dakle od 2010, konferencija Testival okuplja testere softvera iz cijele Hrvatske, i to svake godine u drugom gradu, slijedeći svoju viziju razvijanja i povezivanja nacionalne testerske scene. Nacionalne granice su zapravo probijene već odavno pa konferencija redovito bilježi posjetitelje iz sudjednih i bližih zemalja poput Austrije, Mađarske, Srbije, Slovenije… Ove godine domaćin testivala je Vukovar koji će konferenciju ugostiti u svom Poslovno inovacijskom centru.

Pomaganje testerima u svakodnevnim izazovima jedna je od najboljih odlika konferencije Testival

Konferencija je kroz godine predstavila cijeli niz uglednih domaćih i stranih predavača pa su tako posjetitelji Testivala imali prilike slušati predavanja: Bretta Petichorda (SAD), Maaret Phäjärvi (Finska), Mirjana Kolarov (Srbija), Alexa Rodionova (Rusija)... Ovogodišnja zvijezda konferencije je Adina Moldovan iz Rumunjske koja će održati radionicu  o istraživačkom (exploratory) testiranju.

Ana Prpić, testerica u tvrtci Oradian, koja se ove godine priključila organizaciji Testivala, otkrila nam je da joj se na prvom svom Testivalu, onom u Rijeci, posebno dojmila činjenica da se gotovo svi testeri bore sa istim ili sličnim izazovima. “Kroz razgovor i diskusiju svi zajedno dolazimo do nekih novih ideja kako se sa tim izazovima uspješno nositi, i po tome je Testival izvrsna konferencija,” rekla nam je Ana. “Na mom drugom Testivalu, u Splitu, mi je bilo zanimljivo vidjeti mnogo novih lica u svijetu testiranja, koji su tražili pomoć sa izazovima koje smo mi "stariji" već prošli. Tada sam otkrila koliko je odličan osjećaj biti u mogućnosti pomoći nekome onako kako je tebi netko drugi pomogao, i zato sam se odlučila pridružiti organizaciji Testivala,” zaključuje Ana.

Testival pomaže razvoju testerske scene u Hrvatskoj

Davor Banović, voditelj testnog tima u tvrtci King ICT nam je objasnio zašto su se ove godine odlučili za Vukovar. “Jedan od ciljeva nam je od početka bio razvijati i jačati testersku scenu u Hrvatskoj. Zato smo svake godine u drugom gradu. Ove godine smo odabrali Vukovar jer želimo doprinijeti razvoju tamošnje zajednice i možda ju potaknuti na organizaciju testerskog meetupa kakvi se već s većim ili manjim intenzitetom organiziraju u Zagrebu, Splitu i Osijeku. Imamo već preko 80 registriranih posjetitelja i čini se da će ovo biti jedna od posjećenijih konferencija,” zaključuje Davor skrećući pozornost na to da testera prema nekim procjenama ima oko 10 puta manje od programera, tako da 80 testera okupljenih na jednom mjestu nije mali broj.

Testival se održava 7. i 8. rujna u Vukovaru, a svi zainteresirani se mogu prijaviti na http://testival.eu/

Testival je ove godine i partner konferenciji Change u organizaciji radionice o Rapid Software Testingu jedonog od najpoznatijih svjetskih testera, više o radionici zainteresirani mogu saznati ovdje: https://testival.eu/2018/07/26/rapid-software-testing-with-michael-bolton-in-zagreb/